Publicaties

Inspired by nature

Haar werk verschilt hier in doordat ze met haar ezel de natuur intrekt en haar werk daar 'en plein air' in de natuur maakt. Als een soort 'Kunstnomade' is ze altijd op pad, elke keer weer op weg naar een nieuw motief. Eeuwig op zoek naar lucht, licht en ruimte, want dat is hetgeen waar haar werk over gaat. Die zoektocht van de laatste jaren is samengesmolten in het boek Inspired by Nature. U vindt hier foto's van schilderijen van 2015 t/m 2017, foto's van schilderlocaties waar ze vaak te vinden is. Aangevuld met teksten vanuit haar blog neemt ze u mee in de wereld van een schilder pur sang...

 

Kunst in de Achterhoek

Er is een prachtig boek verschenen over vooraanstaande musea, galeries en een 8 tal Beroepskunstenaars (waaronder ook Sonja) Kunst in de Achterhoek is een ontdekkingstocht door het beeldende kunstlandschap van een schilderachtige regio, die alleen in zijn naam een uithoek is. Het is een boek met boeiende verhalen over vooraanstaande musea als MORE, Lalique, Villa Mondriaan, Huis Bergh en de samenwerkende musea in Zutphen. Uit hun collecties zijn tal van fraaie afbeeldingen opgenomen.

 

Realisten 2020

Boek/catalogus, uitgegeven t.g.v. de Tweeëntwintigste Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling, najaar 2020 in Museum Møhlmann. Het telt 256 pagina’s, uitgevoerd in full-color én met harde kaft. Van alle 114 kunstenaars zijn twee werken opgenomen, veelal met een begeleidend, eigen tekstje.  Er is tevens een flink, maar zeer lezenswaardig verslag over Corona, Kunst & Cultuur, waarbij de schrijver het afgelopen half jaar vanuit het museum de coronatijd volgt en zich tot besluit afvraagt of kunst er eigenlijk wel toe doet? Het boek verschijnt in een kleine oplage en niet in de boekhandel.

 

Realisten 2019

Bij de Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling in Museum Møhlmann verschijnt ook ieder jaar het boek Realisten. Dit jaar alweer voor de 21e keer! Met werk van ruim honderd kunstenaars waaronder ook Sonja. Van alle kunstenaars zijn er twee werken opgenomen op twee pagina's, veelal met begeleidend, eigen tekstje. Er is een voorwoord geschreven door Rob Møhlmann met enkele overpeinzingen over "realisme" en kunst. En een artikel over de enorme (exponentiële) versnelling van het beeld sinds de vroegste mens op aarde. Zware kost, maar luchtig geschreven.

 

Artikel Landleven Magazine

In de mei-editie 2019 van Landleven magazine kunt u een  6 pagina's tellend artikel lezen. Het is pakkend geschreven door Klaske Bakker en de foto's zijn genomen door Otto Kalkhoven op Texel waar Sonja op dat moment aan het werk was. De mei editie (2019) ligt nu in de winkels door heel Nederland. Het blad is ook te bestellen via de website van Landleven magazine. 

 

Artikel Kunstenaar magazine

"Kunstenares Sonja Brussen maakt schilderijen uit de natuur. ‘De natuur betekent alles voor mij. Toen ik buiten begon te schilderen, viel alles op zijn plek. Alle invloeden en veranderingen in de natuur zijn waanzinnig belangrijk voor mijn werk. Dat gebruik ik echt. Ik zet ook nooit muziek op mijn oren: de natuur is mijn muziek. De wind in de oren, de vogels. Op die manier werk ik samen met de natuur, zo zie ik dat." Dit is een klein stukje uit het interview wat door Ilse Knol werd geschreven voor Kunstenaar Magazine.  Het hele stuk is te lezen op de site van Kunstenaar Magazine.